KUCHARZ

Zakres tematyczny

  • przechowywanie żywności
  • sporządzanie potraw i napojów
  • ekspedycja potraw i napojów
  • dietetyka
  • przedsiębiorczość

Efekty uczenia się

  • znajomość zasad żywienia
  • obsługa urządzeń i maszyn w kuchni
  • umiejętność przestrzegania zasad BHP, PPOŻ, HACCP, GHP, GMP
  • umiejętność zorganizowania stanowiska pracy
  • znajomość norm i receptur
  • znajomość zasad towaroznawstwa
  • znajomość organizacji produkcji
  • znajomość procesów technologicznych
  • umiejętność sporządzania receptur, przepisów, dań podstawowych, zup, przekąsek, sosów, dodatków, potraw dietetycznych, regionalnych, okolicznościowych
  • znajomość stosowania zasad ekspedycji potraw
  • umiejętność przewidywania skutków działań
  • znajomość podstaw rachunkowości i dokumentacji działalności gospodarczej

Czas trwania

80 godzin teorii, 120 godzin praktyki

System zajęć

dzienny, popołudniowy, weekendowy

Potwierdzenie nabytych kwalifikacji

Po zakończeniu kursu zaświadczenie o ukończeniu oraz egzamin czeladniczy przed komisją egzaminacyjną Izby Rzemieślniczej. Po pozytywnym wyniku egzaminu świadectwo czeladnicze.

Miejsce kursu

Warszawa, Wyszków