Zakres tematyczny
- przechowywanie żywności
- sporządzanie potraw i napojów
- ekspedycja potraw i napojów
- dietetyka
- przedsiębiorczość
Efekty uczenia się
- znajomość zasad żywienia
- obsługa urządzeń i maszyn w kuchni
- umiejętność przestrzegania zasad BHP, PPOŻ, HACCP, GHP, GMP
- umiejętność zorganizowania stanowiska pracy
- znajomość norm i receptur
- znajomość zasad towaroznawstwa
- znajomość organizacji produkcji
- znajomość procesów technologicznych
- umiejętność sporządzania receptur, przepisów, dań podstawowych, zup, przekąsek, sosów, dodatków, potraw dietetycznych, regionalnych, okolicznościowych
- znajomość stosowania zasad ekspedycji potraw
- umiejętność przewidywania skutków działań
- znajomość podstaw rachunkowości i dokumentacji działalności gospodarczej
Czas trwania
80 godzin teorii, 120 godzin praktyki
System zajęć
dzienny, popołudniowy, weekendowy
Potwierdzenie nabytych kwalifikacji
Po zakończeniu kursu zaświadczenie o ukończeniu oraz egzamin czeladniczy przed komisją egzaminacyjną Izby Rzemieślniczej. Po pozytywnym wyniku egzaminu świadectwo czeladnicze.
Miejsce kursu
Warszawa, Wyszków